GREUTATEA CORPORALĂ ȘI GLANDA TIROIDĂ

Tiroida și Greutatea corporală

✅ Greutatea corporală este influențată de o multitudine de factori, însă printre cele mai importante elemente care contribuie la stabilitatea acesteia o le reprezintă sistemul endocrin și sistemul nervos care prezintă efecte asupra brațele efectoare aportului și cheltuielilor energetice.

✅ Având in vedere cumulul important de funcții pe care glanda tiroidă îl are asupra organismului uman, aceasta detine o importanta atribuție in controlul metabolismului bazal.

❗️Reglarea pe termen îndelungat al masei corporale depinde in primul rând de interacțiunea complexa a semnalelor hormonale și nervoase.

✅ Consumul de energie este constituit din 3 componente majore: rata metabolica de repaus (70% din necesarul energetic al organismului), termogeneza (energie disipata sub forma de caldura) si activitatea fizica.

❗️Hormonii tiroidieni prezintă un efect calorigen, determinând creșterea ratei metabolice bazale.

✅ Creșterea absorbtiei intestinale a glucidelor, creșterea producției de glucoza la nivelul ficatului, creșterea lipogeneza și sinteza trigliceridelor reprezintă câteva dintre efectele pe care hormonii tiroidieni le exercita asupra metabolismului glucidic și lipidic.

❗️Hipotiroidismul poate favoriza obezitatea, deși nu este o cauza directa a acesteia.

✅ Orice creștere in greutate neexplicabila necesita un consult la medicul specialist endocrinolog pentru investigații suplimentarea și excluderea unei eventuale patologii tiroidiene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: