GREUTATEA CORPORALĂ ȘI GLANDA TIROIDĂ

Tiroida și Greutatea corporală

✅ Greutatea corporală este influențată de o multitudine de factori, însă printre cele mai importante elemente care contribuie la stabilitatea acesteia o le reprezintă sistemul endocrin și sistemul nervos care prezintă efecte asupra brațele efectoare aportului și cheltuielilor energetice.

✅ Având in vedere cumulul important de funcții pe care glanda tiroidă îl are asupra organismului uman, aceasta detine o importanta atribuție in controlul metabolismului bazal.

❗️Reglarea pe termen îndelungat al masei corporale depinde in primul rând de interacțiunea complexa a semnalelor hormonale și nervoase.

✅ Consumul de energie este constituit din 3 componente majore: rata metabolica de repaus (70% din necesarul energetic al organismului), termogeneza (energie disipata sub forma de caldura) si activitatea fizica.

❗️Hormonii tiroidieni prezintă un efect calorigen, determinând creșterea ratei metabolice bazale.

✅ Creșterea absorbtiei intestinale a glucidelor, creșterea producției de glucoza la nivelul ficatului, creșterea lipogeneza și sinteza trigliceridelor reprezintă câteva dintre efectele pe care hormonii tiroidieni le exercita asupra metabolismului glucidic și lipidic.

❗️Hipotiroidismul poate favoriza obezitatea, deși nu este o cauza directa a acesteia.

✅ Orice creștere in greutate neexplicabila necesita un consult la medicul specialist endocrinolog pentru investigații suplimentarea și excluderea unei eventuale patologii tiroidiene.

2 răspunsuri la “GREUTATEA CORPORALĂ ȘI GLANDA TIROIDĂ”

  1. Bună ziua.As vrea să știu ce analize trebuie să fac , pentru a afla ce fel de tiroidă am?…Sau mai exact, ce trebuie să cer la un laborator, pentru a ceasta?….Simptomele sunt exact așa cum sunt scrise aici…..dar cel mai tare mă sperie, faptul că m-i s-a îngroșat vocea. Mulțumesc pentru ajutor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: