DIETA PE BAZĂ DE PLANTE

Cu toate că popularitatea dietei bazate pe plante a luat amploare în ultimul timp, în prezent acest termen nu este deține o definiție oficială la nivel internațional. În trecut, acestă denumire era folosită drept psudonim pentru descrierea unei alimentații de tip vegetarian sau vegan. Recent, dieta pe bază de plante a fost atribuită mai exact unui stil alimentar care include proveniența largă de preparate, precum vegetalele, fructele, cerealele sau oleaginoasele. În același timp, este un termen care poate fi utilizat la comercializarea unei subcategorii de alimente, mai exact alternativele lactatelor și înlocuitorii de carne.

Există o multitudine de beneficii provenite ca urmare a consumului dietei bazate pe plante. Pacienții cunoscuți cu nivele crescute ale acidului uric, cu modificări ale profilului lipidic, dar și persoanele cu istoric familial de boli metabolice sunt îndrumați spre înlocuirea stilului de viață actual cu o dietă bazată pe plante. 

Sunt alimentele pe bază de plante mai hrănitoare?

Doar pentru că un produs este etichetat ca fiind bazat pe plante, asta nu îl definește ca fiind mai sănătos sau hrănitor. Alimentele dar și lichidele prefabricate pe bază de plante variază în ceea ce privește distribuția micro și macronutrienților. Având în vedere acest aspect, planificarea suplimentară pentru a asigura necesarul optim vitaminic dar și proteic poate fi luat în considerare, însă variază de la o persoană la alta și impune individualizare. 

De asemenea, un instrument extrem de util pentru verificarea celor amintite constă în citirea cu atenție a etichetelor acestor preparate, în special pentru înlocuitorii/alternativele produselor lactate. De exemplu, unele băuturi pe bază de plante, mai exact băuturile eco de migdale, cocos, ovăz oferă o cantitate mai redusă de proteine, proteine care de altfel nu sunt de calitate. Conform ultimelor ghiduri, doar versiunile fortificate de iaurt și lapte de soia sunt considerate a fi parte din categoria lactatelor. 

Concentrarea pentru început asupra diverselor modalități de a adăuga în alimentația zilnică a unei cantități mai mari de fructe, legume și cereale integrale poate fi o alternativă a stilului de viață dezorganizat. Dieta pe bază de plante nu este recomandată publicului larg, existând astfel o repartiție a categoriilor de subiecți. De asemenea, cantitatea, dar și calitatea preparatelor provenite din surse animale necesită atenție, fiind individualizată în funcție de vârstă și comorbiditățile asociate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: