
Această pagină este creată în special pentru colegii mediciniști din țară cu scopul de a dezvolta armonios modalitatea de exprimare și libertatea unui limbaj medical corect și coerent. De când mă știu iubesc cărțile și cafeaua de calitate. Am citit dacă nu sute, poate mii de cărți cu teme literare diverse (nu sunt incluse cărțile de specialitate din timpul facultății), iar specia literară preferată de mine în momentul de față este „Biografia”. Descoperirea și cunoașterea de nou aparțin caracteristicilor care mă definesc.
Dacă am citit mult, recent am avut curajul necesar să și scriu. Eram încă studentă. Vara anului 2020. Atunci o mare parte din visul meu colorat și slab realizabil a luat amploare. Voi relata câteva dintre întâmplările din acel an pentru cei care nu mă cunoașteți îndeaproape. Și în acest moment, entuziasmul strigă cu disperare. Publicarea cărții a avut o însemnătate majoră. Când am pășit în Biblioteca Națională a României pentru a o înregistra, am fost convinsă că, pe lângă visul meu, mai există și altele care merită în totalitate să ajungă la sufletul cititorilor. Talentul și munca merită răsplătite, iar eu, prin această subcategorie a site-ului doresc să fac publice ideile unice ale colegilor mediciniști.
Ai o idee? Ești pasionat de lectură, scris și dorești să îți fie publicat articolul? Nu ezita! Descoperă mai jos pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți putea fi publicat articolul pe Blogul Medical la Secțiunea „Pentru Mediciniști”.

- Alege o temă care te identifică. Indiferent dacă este vorba de o experiență plăcută sau mai puțin plăcută din timpul facultății, de sistemul educațional, modalitatea ta de a învăța, motivația zilnică, timpul liber, cum faci față stresului din sesiune, etc.
- Înainte de a trimite articolul, asigura-te că nu sunt prezente greșeli gramaticale, iar diacriticele nu lipsesc.
- NU UITA să te semnezi. Autorul este foarte important.
- Asociat articolului, atașează și o fotografie cu tine din timpul facultății care îți stârnește emoții pozitive.
- Articolul împreună cu fotografia vor fi trimise la următoarea adresă de mail dbdennutrition@gmail.com sau contact@dennutrition.blog.
- După preluare, articolele vor fi evaluate, iar în timp de o săptămână autorul va primi răspuns POZITIV sau NEGATIV, în funcție de următoarele aspecte: originalitate, complexitate și creativitate.
- Autorii nu vor rămâne nerăsplătiți. Vor fi organizate concursuri, iar top 3 articole vor premiate.
Fii un model pentru generațiile viitoare! Dă-ți frâu liber imaginației, exprimă-ți ideile și creativitatea atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Mult succes!

Cum am ajuns autor român independent și ce m-a determinat să fac acest pas?
A fost un vis care a devenit realitate. Mi-am dorit intr-adevăr de foarte mult timp să duc la bun-sfârșit această idee și nu a fost ușor, însă nici imposibil. Cum a început totul? A fost o alegere imprevizibilă, o speranță, pe care cândva o consideram de nerealizat. Hotărârea de a scrie manuscrisul a fost luată într-o zi de primăvară in anul 2019 când mă îndreptam spre universitate. Eram în troleibuz si priveam nedumerită pe geam la renașterea naturii, la o noua oportunitate a acesteia de a reînvia după o iarna grea. Am auzit o discuție destul de aprinsă între două doamne care își susțineau părerea, gesticulând și abordând diverse teme medicale. Erau informații nedocumentate, nefondate, detalii pe care probabil le-aș fi crezut dacă nu eram studentă la medicină. Iar sintagma foarte cunoscută „Lumea spune că… ” a fost cea care m-a determinat să pun piciorul în prag și să relatez in 190 de pagini realitatea medico-socială care și-a pus amprenta asupra multor vieți in această țară… țara mea, a ta, a noastră.
Câteva aspecte privind cartea
În urmă cu mai bine de un an și jumătate am publicat prima carte intitulată „SCHIMBARE, Sănătate la superlativ”, dedicată vouă, dragi cititori. Tema principală a acesteia o constituie modul de abordare a relației cu mâncarea, necesitatea dobândirii unui echilibru nutrițional în rândul familiilor, cum putem face față micilor tentații și cum putem schimba în bine această rutină? Scurtă descriere a cărții: privită ca pe o capodoperă, această carte redă nevoia dobândirii unui adevăr, nevoia de a ne opri dintr-o plutire continuă în superficialitate, încercarea de a da dovadă de solidaritate unii de alții și, cel mai important, credința că nu vom uita niciodată de unde am plecat. Ea deține istorisiri relatate din perspectiva unui vizionar care aparține unei generații tinere și care crede cu tărie că schimbarea este singura modalitate prin care se poate construi o lume mai bună, o lume mai sănătoasă. Înfățișarea oarecum dură a realității cu care ne confruntăm fiecare dintre noi poate reprezenta un prim pas în acest proces complex al schimbării. O sursă de inspirație, motivație și informații noi, cu siguranță “Schimbare” este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui cititor pasionat de artă, cunoaștere și echilibru.
Privită ca pe o capodoperă, această carte redă nevoia dobândirii unui adevăr, nevoia de a ne opri dintr-o plutire continuă în superficialitate, încercarea de a da dovadă de solidaritate unii de alții și cel mai important credința că nu vom uita niciodată de unde am plecat. Ea deține istorisiri relatate din perspectiva unui vizionar care aparține unei generații tinere și care crede cu tărie că schimbarea este singura modalitate prin care se poate construi o lume mai bună, o lume mai sănătoasă. Iar înfățișarea oarecum dură a realității cu care ne confruntăm fiecare dintre noi poate reprezenta un prim pas în acest proces complex al schimbării. O sursă de inspirație, motivație și informații noi, cu siguranță “Schimbare” este o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui cititor.
Etapa nr. 1- Realizarea manuscrisului
Zilnic începusem să lucrez la manuscris, aveam idei necondiționate, idei pe care le voiam dezvoltate și înșirate într-o carte care mai târziu să fie apreciată. Nici prea multe aspecte sau idei diferite nu sunt binevenite, astfel cartea trebuie să cuprindă strict o anumită temă și să fie structurată cât mai bine pentru ca cititorul să înteleagă exact ceea ce tu îți doreși să exprimi. Fiecare autor trebuie să dețină o notă personală, prin care să fie identificat ulterior și în alte opere de-ale sale. În cartea -SCHIMBARE-, eu am decis să mă identific printr-o aprentă pusă asupra exemplificării unor cazuri clinice, cazuri pe care le-am trăit, cazuri care m-au marcat prin pura lor existență.Motivația- cheia succesului în orice domeniu de activare. Dacă rămâi fără idei, nu te da bătut, nu renunța la visul tau și lasă-ți imaginația să se iscălească pe hartie în nuanțe specifice personalității tale. Caută motivația pretutindeni, si odată cu ea, cercetează sfera de cărti care îți atrag atenția, astfel îți poți compara din mai multe puncte de vedere capodopera. Cercetează și cu siguranță ideile vor veni de la sine în cele din urmă.
Etapa nr. 2- Modificările de rigoare
După ce am terminat de scris, a început partea cea mai dificilă, corectarea. Recunosc că am făcut o muncă în plus, o muncă pe care o putea realiza cineva specializat, dar îmi dorisem să o duc la final de una singură, fără ajutor. A fost o ambiție personală, exemplul meu nu trebuie urmat, dacă iți dorești și tu o aventură prin literatură. Am adăugat diacriticele și am corectat enunțurile care necesitau modificări. Menționez că manuscrisul a fost recitit de către mine de minim 7 ori…
Etapa nr. 3- Design-ul coperții
Există două alternative din acest punct de vedere. Ori lucrezi cu un design graphic, ori realizezi de unul singur coperta. Spre exemplu, dacă optezi pentru publicarea de către o editură a cărții tale, mereu vor exista controverse, iar până la urmă, dorințele tale nu vor fi luate atît de mult în serios. acesta este și motivul pentru care am decis să public cartea cu ajutorul celor de la Print One Book, devenind autor independent. Am optat pentru aspectele pe care mi le-am imaginat eu a fi corecte, iar finalul a rezultat exact așa cum mi-am dorit.
Etapa nr. 4- Drepturile de autor
Acest pas este unul foarte important în cariera ta de autor independent. Codul ISBN face diferența între un autor independent cu drepturi și un autor oarecare. Dacă alegi să publici fără obținerea unui astfel de cod, să nu te plângi mai târziu că ideile tale sunt regăsite și în alte opere literare.
Cum se obține codul ISBN? EXCLUSIV DE LA BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI.
Completezi un formular online, prin care ceri acest cod unic, iar echipa îți va încredința în câteva zile lucrătoare codul prin care te identifici ca autor unic al creației tale. Codul este gratuit, dar odată cu dreptul tău de a cere un cod ISBN vine ci îndatorirea de a oferi Bibliotecii Naționale un număr de 7 exemplare din primul tiraj de cărți publicate, iar dacă este cazul trebuie sa oferi si Bibliotecii Județene un nr. de 3 exemplare.
Etapa nr. 5- Publicarea cărții
După ce ai terminat de urmat pașii anteriori, este timpul ca lumea să îți aprecieze munca depusă și talentul de scriitor, iar singura modalitate prin care te poți face recunoscut este publicarea. Cum spuneam, poți colabora cu o editură, dar în acest fel eu nu-ți sunt de folos, deoarece nu cunosc indeajuns de mult pașii, sau poți publica independent cu ajutorul echipei Print One Book, iar în acest fel eu sunt exemplul care a urmat această cale.
Etapa nr. 6- Bucură-te de reușită
După cum bine observi, există multă birocrație în România. Dar nu mă plâng, mă bucur de reușită și mândră că am dus la bun-sfârșit un astfel de proiect. Consider că am luat cea mai bună decizie atunci când am hotărât sa public independent. Acum aștept ca opera mea sa ajungă la mai multe persoane, gândurile pe care le-am răsfirat să reprezinte un prim pas în procesul de schimbare, miturile referiotare la alimentație si medicină să nu mai ia amploare, iar prevenția să reprezinte o regulă în activitățile cotidiene. Aștept cu nerăbdare un feedback despre carte după ce o veți citi. Sper doar să ajunga la sufletul vostru și să învățați ceva (oricât de puțin) din ea.
Voi atașa link-ul de unde poate fi comandată mai jos și… nu uita! Schimbarea începe cu tine!
Mult succes în alegerile pe care le faci!
Cu drag,
Dr. Denisa Boștină
De asemenea, te invit să te alături celor 6600 plus de prieteni din comunitatea instagramabilă Dennutrition!